ORANGE BABIES | CYCLE TOUR ZAMBIA 2016

Samen met Orange Babies droomt Marlies Zwolle, directeur van Total Creation, van een wereld waar geen kinderen met hiv meer worden geboren en een samenleving waar kinderen – die de gevolgen van de hiv-epidemie aan den lijve ondervinden – een gelijke kans krijgen. Zij neemt daarom deel aan de Tour Zambia 2016. Tijdens deze fietstour bezoekt Marlies een 3-tal bijzonder projecten van Orange Babies. De opbrengst van de Tour wordt verdeeld over deze projecten.

Over Orange Babies
Orange Babies is een stichting die zwangere vrouwen en baby’s met hiv in Afrika helpt. Zij worden het hardst getroffen door de hiv-epidemie, maar ontvangen de minste hulp.
Orange Babies stelt alles in het werk om te voorkomen dat er nog kinderen besmet raken met hiv tijdens de zwangerschap, geboorte en bij het ontvangen van borstvoeding.
Orange Babies ontfermt zich over kwetsbare kinderen die reeds besmet zijn met hiv en probeert hen te voorzien van de juiste hulp.
Dit betekent dat Orange Babies kinderen opvangt die zelf hiv-geïnfecteerd zijn of kwetsbaar zijn doordat hun ouders zijn overleden aan de ziekte of niet meer voor hen kunnen zorgen. In opvanghuizen krijgen zij onderdak, voeding, toegang tot onderwijs, een liefdevolle benadering en bovenal goede hiv-voorlichting.

De projecten

Heal Project
Het Heal Project is een weeshuis, wat door Orange Babies ondersteund wordt door dagelijkse zorg te bieden aan 30 kinderen, waarvan een groot deel hiv-positief is. De kinderen worden voorzien van voeding, medische hulp, educatie en liefde. Het project is opgericht door Jeannie Mulenga. Zij is zelf hiv-positief en heeft haar man verloren aan aids. Na het overlijden van haar man werd ze zelf erg ziek en verstoten door haar schoonfamilie. Ze kwam in contact met de Engelse arts Helen Ayles, die ervoor zorgde dat Jeannie hiv-medicatie kreeg. Dankzij succesvolle hiv-therapie werd zij beter en besloot anderen, met name kinderen, te helpen.

Sekelela
Zambia heeft één van ’s werelds meest verwoestende hiv/aids epidemieën. Orange Babies heeft een interventie-programma opgezet om te voorkomen dat gezonde baby’s besmet worden met hiv door hun eigen moeder. Sekelela begeleidt zwangere vrouwen met hiv vanaf het begin van hun zwangerschap tot aan 18 maanden na de geboorte. Daarnaast organiseren zij 1 keer per maand grootschalige testcampagnes in de omgeving van Ng’ombe. Het weten van je status is namelijk een belangrijk onderdeel in de strijd tegen hiv. Tijdens deze campagnes krijgen de vrouwen voorlichting over hiv en family-planning. Ook kunnen ze zich laten testen en eventueel de prikpil of condooms halen. Het project heeft een holistische benadering. Mannen, vrouwen, tieners en kinderen worden meegenomen in het programma.

Home Based Care (HBC)
HBC is een outreach programma in de community voor mensen die leiden onder de hiv/aids epidemie. Circa 30 vrijwilligers bieden zorg aan de ernstig zieken in de community. Daarnaast bieden ze ook ondersteuning aan hiv-wezen. De caregivers gaan in duo’s de compounds in en ondersteunen de armste cliënten door middel van voeding, kennisoverdracht, verzorging en financiële ondersteuning. Tevens richt Home Based Care zich op kinderbescherming en werken ze hand in hand met de kliniek, politie, slachtofferhulp en andere Orange Babies projecten.

TERUG NAAR OVERZICHT